Актуално 2017/2018

Магистрати от Сандански посрещат ученици от столично училище в рамките на инициативата „Ден на отворените врати“

В инициативата са взели участие административният ръководител на Районен съд-Сандански – съдия Николинка Бузова и младши прокурор Теодора Тодорова от Районна прокуратура- Сандански.

Магистратите са приветствали учениците на своеобразна обиколка в съдебната палата, като им показали къде работят прокурорите и съдиите, след което са ги поканили в съдебната зала, където децата с изненада научили, че не просто ще наблюдават заседание по наказателно дело, а ще участват в симулиран съдебен процес, организиран специално за тях. След предварително разпределение учениците са влезли в ролите на прокурор, съдия, съдебен заседател, защитник и съдебен секретар в рамките на „наказателен процес“ по обвинение за незаконно държане на наркотични вещества от непълнолетен подсъдим. Всичко е напомняло истинско съдебно заседание – магистратски тоги, водене на протокол, пледоарии.

Младши прокурор Тодорова достъпно е обяснила на учениците за ролята на прокурора в досъдебното производство, за събирането на доказателства и за писането на обвинителни актове. На децата им е било обърнато специално внимание, че съгласно българското законодателство държане дори на малка доза наркотик е наказуемо.

„Съдебният процес“ постепенно е преминал в дискусия, по време на която децата непрекъснато са задавали въпроси на магистратите, които са споделили техния опит от реални казуси.

В заключение на инициативата всеки от учениците е получил сертификат за участие в интерактивния съдебен процес.

Източник: Пресцентър – Апелативна прокуратура София